Recept: Vegan bladerdeegtaartjes met vijgen, gekarameliseerde ui en geroosterde druiven

Er zijn mensen die uren kunnen kijken naar Tasty-video’s – je weet wel, van die korte filmpjes die je in een minuut uitleggen hoe je iets moet koken of bakken. Liefst ongezonde dingen met veel kaas, want #foodporn en zo. Wat Tasty is voor die mensen, is BOSH voor mij. Dat is het YouTube-kanaal plus website plus Instagram-account van twee ‘stoere mannen’ die bewijzen dat je helemaal geen dierlijke producten nodig hebt om geweldige creaties te maken (in tegenstelling tot de Sligro-vrachtwagens met een man en de tekst ‘Stoer vlees maakt indruk’ erop. Go away).

En hoewel het punt van zulke 1-minuut-kookvideo’s volgens mij is dat je ze heerlijk kunt bingen, de video’s opslaat en ze vervolgens vergeet, was mijn hoofd er tijdens mijn laatste BOSH-marathon vlak voor Kerst op gebrand om ideeën te verzamelen die ik daadwerkelijk zou kunnen gebruiken voor mijn eerste zevengangendiner ooit. De ‘cheese fig pastries’ leken me perfect als borrelhapje/aperitief, maar klein probleempje: verse vijgen horen niet helemaal bij de tijd van het jaar. En o ja, ik las laatst iets over geroosterde druiven waar ik weleens iets mee wilde doen. En gekarameliseerde ui leek me er ook wel lekker bij.

Dus vandaar: het recept voor deze volledig aangepaste vegan bladerdeeghapjes met vijgen – die overigens ontzettend in de smaak vielen. (Oma: ‘Je proeft helemaal niet dat dit veganistisch is, want het is heel lekker.’ Dubieus.) Ook perfect voor een borrel of feestje! Allang niet meer naar recept van BOSH, maar ga ze toch maar even volgen.

Dit heb je nodig voor 15 stuks:

  • 1 rol vers bladerdeeg (die van AH, 40 x 24 cm, is geheel plantaardig)
  • Ongeveer 60 gram rauwe cashewnoten
  • 1 eetlepel edelgistvlokken
  • 2 rode uien
  • 15 theelepels vijgenjam (ik kocht een grote pot bij de Marrokaanse supermarkt, maar in reguliere supermarkten kun je het ook vinden)
  • Zo’n 50 rode druiven
  • Zout en peper
  • 8 gedroogde vijgen (liefst lekker zachte)
  • Rucola ter garnering

Afbeelding van vegan bladerdeegtaartjes met vijgen 2

Zo maak je de vegan bladerdeegtaartjes:

  1. Begin een dag van tevoren, door de cashewnoten te weken in water. Laat ze zo een nachtje staan, zodat de noten goed zacht kunnen worden en gemakkelijker te blenden worden. Geen tijd meer voor? Een uur (of twee) in heet water kan meestal ook wel.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  3. Doe de cashewnoten in een keukenmachine, samen met de edelgistvlokken en wat peper en zout. Maal tot een fijne pasta; voeg eventueel wat scheutjes water toe om het mengsel smeuïger en makkelijker smeerbaar te maken.
  4. Snijd het vel bladerdeeg in 15 vierkanten van 8 x 8 cm (of kleiner, maar dan moet je zelf even rekenen) en verdeel die over twee vellen bakpapier. Snijd in het midden van die vierkanten een kleiner vierkant, zo’n 1 à 2 cm van de rand. Dat haal je er niet uit, maar is om de randen te markeren.
  5. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Snijd de rode ui in dunne ringen en fruit die op middelhoog vuur (samen met peper en zout) tot ze lekker zacht zijn.
  6. Smeer het midden van de uitgesneden vierkanten in met de cashewcrème en verdeel de gekarameliseerde ui erover. Schep op elk taartje een theelepel vijgenjam en top af met 3 of 4 rode druiven.
  7. Bak de vegan bladerdeegtaartjes in 15 à 20 minuten goudbruin. Snijd ondertussen de gedroogde vijgen doormidden.
  8. Haal uit de oven en garneer met een halve vijg en eventueel wat rucola. Serveer meteen als borrelhapje. Eet smakelijk!

Afbeelding van vegan bladerdeegtaartjes met vijgen 3


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *