Kopenhagen in 21 foto’s (+ een paar fijne vegan restaurantjes)

Ja, het voelt ontzettend cliché om deze blogpost te beginnen met een foto van de Nyhavn, de Nieuwe Haven in Kopenhagen. Wat zeg ik: het ís ontzettend cliché. Aan de andere kant, nu weten jullie wel meteen in welke stad ik ben geweest, haha. Mijn ouders namen ons tussen Kerst en Oud & Nieuw inderdaad mee naar de hoofdstad van Denemarken, de stad waar ik al een tijdje benieuwd naar was. En uiteraard ging mijn camera ook mee!

Typisch Kopenhagen: gekleurde huisjes

Afbeelding van het Gråbrødretorv in Kopenhagen 1 Afbeelding van het Gråbrødretorv in Kopenhagen 2

Als ik ergens van houd, is het wel van gekleurde huisjes – want wie niet? Daarom ben ik ook zo gek op kleine Franse dorpjes, waar de muren zachtgeel en koraal zijn gekleurd. In Kopenhagen beperken de gekleurde huisjes zich gelukkig ook niet tot de Nyhavn, ook al is dat natuurlijk wel de bekendste plek. Maar misschien is het schattige pleintje Gråbrødretorv juist daarom nog wel leuker. Daar zit trouwens ook het vegan restaurant simpleRAW – meer daarover onderaan deze post.

Afbeelding van de Nyboder-wijk in Kopenhagen

Een andere plek waar ik mijn hart op kon halen: de wijk Nyboder, een beetje in het Noorden. Dat zijn straten vol gele huisjes mét rode luiken, die vanaf 1631 gebouwd werden in opdracht van koning Christiaan IV (de koning die overigens tientallen keren in mijn Kopenhagen-in-een-weekend-boekje voorkwam, dus duidelijk erg belangrijk was) voor de gezinnen van arbeiders bij de groeiende Deense Marine.

Lekker toeristisch

Afbeelding van De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen

Dat Kopenhagen-in-een-weekend-boekje, waaruit ik alle dagen heb voorgelezen, betekent uiteraard dat we alle toeristische (historische) hoogtepunten hebben afgevinkt. Ik vind die niet zo leuk om te fotograferen, deels omdat dat al zoveel gebeurt en deels omdat mijn 50mm-lens niet zo geschikt is voor grote gebouwen. Maar ik kon ook weer geen post over Kopenhagen schrijven zonder De Kleine Zeemeermin (en onderstaand ook slot Rosenborg) erin, dus bij dezen.

Afbeeding van slot Rosenborg in Kopenhagen

Een (hippie)stadje in de stad: Christiania

Afbeelding van Christiania in Kopenhagen 1

Toen ik Myrthe vertelde dat ik naar Kopenhagen ging, zei ze meteen: ‘O, dan moet je naar die hippiestad! Dat is echt wat voor jou.’ En inderdaad, ten oosten van Kopenhagen vind je Christiania, officieel de Vrijstad Christiania. Dat is een semi-onafhankelijke wijk (met zelfbestuur) vol krakerspanden en muurschilderingen, met als ‘hoogtepunt’ het Green Light District, waar drugs worden verkocht.

Afbeelding van Christiania in Kopenhagen 2 Afbeelding van Christiania in Kopenhagen 3

De sfeer is er dan ook erg relaxed – behalve als je foto’s wilt maken, want ondanks dat de gemeente precies weet wat er in de Vrijstad gebeurt, doen ze ongetwijfeld graag alsof dat niet zo is. Het loont wel om stiekem wat foto’s te maken, want de buurt is nu eenmaal erg fotogeniek.

It’s all in the details

Afbeelding van fietsen in Kopenhagen

Een muurschildering van een vrouw op fiets, een bord met ‘Pas op voor elkaar’ en ook nog een (niet gefotografeerde) banner boven de weg met fietsers erop: ook dat is Kopenhagen ten voete uit. Hoewel wij het niet hebben gedaan, weet ik wel dat er vaak wordt geadviseerd om een dag een fiets te huren. Op een gegeven moment zagen we zelfs een bord met daarop een live teller hoeveel fietsers er al waren langsgekomen op dat punt op die dag. Zouden ze in Amsterdam eens moeten proberen, haha.

Afbeelding van vogelhuisjes in Kopenhagen Afbeelding van bankjes in Kopenhagen Afbeelding van een muurschildering in Kopenhagen

Ook op andere plekken waren er muurschilderingen en andere leuke details. Tuurlijk, de Nyhavn op de foto zetten is leuk, maar het is stiekem nog leuker om op dingen te letten die je niet drie keer per week op Instagram ziet.

Tivoli in winterstijl

Afbeelding van Tivoli in Kopenhagen 1 Afbeelding van Tivoli in Kopenhagen 2 Afbeelding van Tivoli in Kopenhagen 3

Eigenlijk tegen het centrum aan ligt Tivoli, dat in 1843 werd opgericht en daarmee één van de oudste pretparken ter wereld is. Fun fact: zelfs Walt Disney heeft het bezocht om inspiratie op te doen voor de Disney-parken (dank je, Wikipedia). Het park wordt vooral bezocht door Denen zelf, die er in de zomer zelfs gaan picknicken.

Afbeelding van Tivoli in Kopenhagen 4 Afbeelding van Tivoli in Kopenhagen 5

Het was nu weliswaar geen zomer, maar we hadden wel geluk: van 17 november tot 31 december was het park versierd met kerstlichtjes, nepsneeuw en andere winterse taferelen. Daardoor was het meer dan de moeite waard om een uur of twee door het pretpark te lopen zonder dat we in de attracties gingen. Om de sfeer te proeven, én om heel veel foto’s te maken.

Tips: vegan restaurantjes

Goed, Kopenhagen is misschien niet zoals Berlijn (lees: een stad waar je regelmatig toevallig plantaardige opties tegenkomt). Maar als je even research doet op Happy Cow, kun je net als in de meeste grote steden genoeg vegan hotspots vinden! Veel daarvan zitten in Nørrebro, een wijk aan de westkant van de rivier. Vooral de Blågårdsgade (de å spreek je uit als een soort doffe ‘o’ – succes met uitspreken) is the place to be. Daar vind je niet alleen Cafe Blå (helemaal vegan) en Harbo Bar (helemaal vegetarisch), maar ook twee van onderstaande restaurants.

Afbeelding van simpleRAW in Kopenhagen

1. Plads’N

Zoals Plads’N! Een restaurant met allemaal vegan pizza – en nog goeie ook. Ze hebben zowel normale smaken – margarita, artisjok en hawaii, bijvoorbeeld – als varianten met aardappel en broccoli. De eerste avond dat we hier wilden eten was het vol (het is niet zo groot en vrij populair, dus tel uit je winst), maar een dag later hadden we geluk. Nog een tip: ook het brood met verse hummus vooraf is heerlijk.

Plads’n
Blågårdsgade 27
2200 København

2. Cafe Amazonia

In deze straat zit tot slot Cafe Amazonia – volgens Happy Cow een cocktailbar met ‘wereldkeuken’, maar in de praktijk vooral Latijns-Amerikaans. Ze hebben er bijvoorbeeld quesadillas en arepas met vegan kaas, en toast van bakbanaan. De tapas plate is echt een aanrader, dan krijg je van heel veel dingen een beetje.

Als je iets niet kent, kun je het uiteraard aan het – superaardige – personeel vragen. Dat kan in het Engels, maar Spaans is wel de hoofdtaal bij Cafe Amazonia. Ook de klanten spreken vooral Spaans/Portugees en lijken elkaar allemaal te kennen – alsof dit dé bijeenkomstplek is voor mensen uit Spanje en Zuid-Amerika in Kopenhagen. Weet je in ieder geval dat het echt goed traditioneel eten is.

Cafe Amazonia
Blågårdsgade 4D
2200 København

3. simpleRAW

De laatste avond aten we bij simpleRAW, op het leuke Gråbrødretorv. Dat is wat duurder, maar wederom erg lekker – en natuurlijk geschikt voor als je raw wilt eten. Mijn ouders aten er een falafelbowl, ik een heerlijke burger. Maar het toetje spande de kroon: we deelden een proeverij waarin alle toetjes vertegenwoordig waren, van vegan pinda-salted caramel-cheesecake tot passievruchttaart. YUM.

simpleRAW
Gråbrødretorv 9
1154 København

Afbeelding van activisten in Kopenhagen

Voor wie nog niet overtuigd was door het aanbod heerlijk plantaardig eten in de stad, stonden er overigens ook activisten op Amagertorv – dat plein met de ooievaarsfontein waar stiekem reigers op staan afgebeeld. Ze (de activisten, niet de reigers) hadden beeldschermen in hun handen met daarop beelden van dierenmishandeling in vooral de zuivelindustrie – volgens Google Translate betekent ‘Indtil hun ikke giver nok’ iets als ‘Tot ze niet genoeg geeft’. Ik durfde op dat moment niet te zeggen dat ik het superstoer vond dat ze er stonden, maar als ze dit toevallig ooit tegenkomen: GO YOU.

Al met al zou ik Kopenhagen zeker aanraden voor een korte stedentrip! Ik heb het idee dat wij in twee hele plus twee halve dagen alle hoogtepunten wel gezien hebben, maar mocht je wel museum in willen en dergelijke, dan kan langer natuurlijk ook altijd. En o ja: het is er weliswaar koud in de winter, en de dagen zijn kort, maar Tivoli in winterstijl was het allemaal waard. 🙂


2 Replies to “Kopenhagen in 21 foto’s (+ een paar fijne vegan restaurantjes)”

Comments are closed.